Välkomna till Köping-Kolsva orienteringsklubb. Vi är jätteglada att du eller ditt barn vill prova att orientera i föreningen. För många är orientering något nytt, men här finns lite information kring det praktiska med orientering. Vid fler frågor ta kontakt med ungdomsgruppen. Här kan du läsa mer om barn och ungdom.
Köping-Kolsva orienteringsklubb har under säsongen ungdomsträning på torsdagar för alla grupper och på tisdagar så finns möjligheten för de äldre grupperna att träna. Träningarna brukar hålla på lite olika länge tidsmässigt beroende på hur det går för ditt barn ute i skogen men runt 1-1,5 timme per tillfälle.
För att skapa olika miljöer och olika scenarion så har vi inte alltid samma samlingsplats för träningarna utan vi kommer vara i kommunens olika skogar så det är viktigt att hålla koll på schemat var vi ska vara. Tränarna brukar dela ut ett schema på första träningen och så brukar en länk/påminnelse komma ut på föreningens Facebooksida. Så se till att följa oss där.
Vid samlingen tas alltid närvaro på barnen så vi vet hur många som är i skogen och sen har alla grupper samling var för sig. Beroende på grupp så är det lite olika uppvärmningar innan själva orienteringen startar.
På träning tränar vi mycket på de 5 grundstenarna inom orientering
- Förstå var på kartan du är och vart du ska
- Passa kartan
- Välj och planera din väg
- Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg
- Hitta och ta kontrollen
Dessa 5 grundstenarna är viktiga inom orientering men också i livet.
Orientering skiljer sig lite från lagsporten när det gäller tävlingar. Här är det nämligen så att man går in själv och anmäler sig på de tävlingar man vill springa på en hemsida som heter https://www.eventor.orientering.se. Självklart så hjälper ert barns ledare med anmälningar i början men så fort du själv kan registrera dig så kommer ni kunna åka på tävling vart ni vill i Sverige och nästan när som helst. För så mycket tävlingar finns det.
Era tränare brukar lägga in i schemat lite tävlingar som dem rekommenderar ert barn. Så håll koll och våga åka på tävling. Det är så mycket gemenskap. Här blandas alla från föreningen och andra klubbar, gammal som ung. Det brukar vara det man fastnar mest för som förälder att faktiskt alla i familjen kan träna på ett och samma tillfälle för att sen efter tävlingen ta en fika på picknickfilten med resten av kamraterna.
Är du orolig över hur tävlingarna fungerar så ta kontakt med er ungdomsledare. Det finns många tävlingar som ledarna åker med och kan då visa er.
Kan mitt barn tävla?
Absolut, här har orienteringen jobbat fram ett koncept som ska passa alla. Det finns nämligen alltid banor där barnen kan springa med sina föräldrar, dem kan springa utan och vara med i tävlingsklass. Detta gäller även er vuxna. Har ni testat Hitta ut och tyckte det var roligt? Ja då kan ni också tävla. Nedan kommer lite förklaringar:
Inskolning: Kallas den klass där barnen springer tillsammans med sin förälder precis som på träning. Förutom att det brukar vänta ett pris till alla vid målgång.
Prova-på: Barnet kanske vill springa själv utan mamma och pappa? Absolut vid lite kluriga korsningar brukar det var uppspikat glada och ledsna gubbar. Så följ kartan och dem glada gubbarna så kommer alla i mål.
HD10 – och vidare: Det här är tävlingsklasserna. Tjejer tävlar för sig och killar för sig. Här springer barnet på egen hand. Det kan alltid kännas oroligt för oss vuxna första gången men på tävling så är det många vuxna och ungdomar i skogen och alla stannar alltid och hjälper dem små. Klassen H10/D10 är den minsta klassen och den klassen springer man till det år man fyller 10.
Öppna klasser: Är du ny vuxen/ungdom är detta något för dig. Här spelar inte ålder någon roll och du väljer fritt vilken längd på bana och svårighetsgrad du vill springa. Det finns allt från mycket lätt 2km till svår 7km.
Som ni märker så kan alla hitta sin klass att tävla i vare sig man är motionär, nybörjare eller erfaren. Så ta med en stol/filt, lite fika och häng med för alla kan!
Något som vi ofta idag gör som förälder är att vi googlar när vi inte vet något om utrustning och då kan det lätt bli förvirrat när det kommer till skor och klädsel i orientering. Så här kommer några tips:
Löparskor
I grön och vit grupp behövs ett par vanliga gympaskor för utomhusbruk. Terrängskor osv kan man inhandla längre fram i barnets utveckling.
Byxor
Långbyxor. På tävling är det krav med något som kallas heltäckande klädsel. Det betyder att benen måste vara täckta. Så långbyxor eller byxor till knäna och ”fotbollsstrumpor” uppdragna är godkända. När barnet springer i blåbärsris o dyl är det skönt att inte rispa benen. Heltäckande rekommenderas därför även på träning.
Kompass
Kompass behövs inte förrän i vit grupp och det finns att låna av klubben. Så är det kompassträning på schemat kommer det finnas kompasser för alla på plats. När man sen kommer upp i gul grupp så är det bra med en egen. Föreningen kör med något som kallas för tumkompasser.
Sportident/ SI-pinne/Pinne
Kärt barn har många namn men detta är orienterarens bästa vän. Beroende på hur gammal man är så har stämplingen sett olika ut i orienteringen. Idag använder man mest något som heter sportident. Det är som en liten pinne man har på fingret. När man kommer till kontrollen så stoppar man ner den i kontrollenheten och registrerar att man varit där.
Föreningen har även sådana till utlåning men visar det sig att ditt barn älskar att åka på tävlingar så kan man köpa en egen på www.sportident.se
Redan på första träningen kommer ditt barn att delas in i en grupp med en färg. Färgen är kopplad till hur man delar upp svårighetsgraden på de orienteringsbanor som ditt barn kommer träna på.
Grön (ca 7-8år): För nybörjare och dem allra minsta. Här leker vi fram gemenskap, lär oss karttecken och passa in av karta efter verkligheten. Här är det viktigt att föräldern deltar med sitt barn på de sträckor i skogen som barnet ska ta sig.
Vit (ca 9-10år): För nybörjare och när barnen börjar förstå sig på kartan. I denna grupp förbereder vi oss att kunna springa själv en sträcka med tydliga ledstänger (exempelvis väg, stig eller bäck) på ca 1,5-2km och hitta kontroller efter vägen. Även här kommer barnet att behöva ha med sig dig som förälder i skogen.
Gul (ca 11-12år): Nu kan kontrollen vara inflyttad i skogen en bit så den inte sitter lika lättillgänglig som i vit grupp. Här är tanken att barnet ska kunna läsa en karta, planera sin väg och kunna ta ut en kortare kompassriktning.
Orange (ca13år – uppåt): Långa kompassriktningar och högre svårighetsgrad. Här är barnet självständigt i skogen där man tillsammans med tränarna mer analyserar vägval och löptekniker.
Eventor är den hemsida som man själv går in på och anmäler sig till tävling. Alla tävlingar faktureras till klubben så kom ihåg att avanmäla dig om du ångrar ditt deltagande. Först måste du skaffa en inloggning. Skicka ett mail till info@kkok.se så får du ett id och lösenord. Efter det är det bara att börja anmäla sig. Ni kommer inte kunna anmäla er om ni inte har betalat medlemsavgiften.
Här nedan finns en länk till en instruktion som beskriver hur man anmäler sig i Eventor
INSTRUKTION FÖR ANMÄLAN I EVENTOR
Det finns lite olika sorters orientering att utöva. I vår förening är det främst sprintorientering och traditionell orientering som utövas.
Sprintorientering
Sprintorientering brukar barn verkligen älska. Här gäller det vara snabb och välja snabba vägval. Här springer vi på skolgårdar, bostadshusområden eller i stadsparker. Barn brukar uppleva detta som mer lättorienterat vilket gör det extra roligt.
Orientering medel, lång
Traditionell orientering i skog. Distans medel räknas som ”den vanliga” distansen medan distans lång blir lite längre och kan upplevas som klurigare då det är längre mellan kontrollerna men båda har samma svårighetsgrad.
Nattorientering
Nattorientering sker oftast på hösten när mörkret faller. Då har löparna på sig pannlampor. Roligt men kan vara lite läskigt.
Stafett
En riktigt rolig tävlingsform och är ofta uppskattad av barnen. Här springer man i lag på olika sträckor och nivåer.
MTB-orientering, Skytteorientering, skidorientering
Det finns även andra typer av orientering att prova på för den nyfikne.