Köping-Kolsva Orienteringsklubb

Köping-Kolsva OK logga

Köping-Kolsva Orienteringsklubb

Redigera hemsidan och kalendern

Få behörighet

Vill du ha behörighet att redigera hemsidan, skriva nyheter och uppdatera kalendern så skicka ett mail till Jonas Vikström, vikstrom.jonas@gmail.com

Videogenomgångar: Hur man redigerar hemsidan och kalendern

Del 1: Grunder för att redigera hemsidan

Knappen Logga in ligger nu under menyfliken ”För medlemmar”. 

Del 2: Redigera och lägga till nyheter, samt sortera nyheter.

Del 3: Mediabiblioteket, ladda upp bilder och PDF-dokument

Del 4: Uppdatera kalendern

Del 5: Styra brytningen för "Läs mer" på framsidan.

Om du redigerar nyheten i inbyggda redigeraren (ej Elementor) så finns ett block som heter ”Mer” som du kan infoga. Du behöver dock ha ett textstycke innan detta för att det ska se snyggt ut, annars upprepas rubriken också som text, 

Genomgång 2023-06-06 om hur hemsidan redigeras

Inte kul att titta på hela denna, men om du vill så går det. Den mesta informationen återfinns i de kortare klippen ovan. De frågor som ställs hörs inte i videon eftersom bara Jonas röst spelades in. 

Fler inspelningar kommer, men detta är det viktigaste…

Bra att veta

Två redigerare för inlägg och sidor

Det finns två olika redigerare för att skapa eller redigera inlägg och sidor; den inbyggda redigeraren samt tillägget Elementor. Båda är aktiverade och vissa inlägg/sidor är gjorda med den ena redigeraren och andra är gjorda med den andra.

  • Den inbyggda redigeraren är bra för att göra korta snabba inlägg/sidor. Den går även enkelt att använda och redigera med mobilen eller surfplattan. 
  • Elementor har fler funktioner och blir lättare att använda om du behöver göra mer avancerade saker på sidan; använda kolumner, knappar eller infoga bilder på specifika platser exempelvis. Här kan du styra färger, typsnitt med mera och det är också enkelt att duplicera återkommande sektioner om du vill skapa fler uppsättningar med samma layout på sidan.  

Inlägg, sidor och nyheter

Alla nyheter ska göras som inlägg. Om ingen kategori väljs (till höger) så syns inlägget automatiskt på startsidan om det är publicerat. Det går också att ha inlägg avpublicerade eller enbart i kategorin ”Visas ej på startsidan” om man inte vill att de ska synas på startsidan. I det senare fallet går det fortfarande att länka till inlägget.

Sidor används främst till mer permanent information och syns inte i listan på startsidan. Inlägg och sidor är annars mycket lika i funktionalitet och båda går exempelvis att lägga till i menyer, länka till eller liknande. 

Stortera ordning på nyheter på startsidan

Går i nuläget endast genom att ändra publiceringsdatum på nyheten, tyvärr. 

Styra brytningen för "läs mer" på startsidan

Om du redigerar nyheten i inbyggda redigeraren (ej Elementor) så finns ett block som heter ”Mer” som du kan infoga. Du behöver dock ha ett textstycke innan detta för att det ska se snyggt ut, annars upprepas rubriken också som text, 

Utvald bild - syns på startsidan

När du redigerar ett inlägg kan du välja en ”utvald bild” i inställningarna. Det är denna bild som visas på startsidan i nyhetsingressen. 

Mediabiblioteket

Bilder och dokument kan laddas upp i mediabiblioteket i förväg via menyn, eller medan du redigerar ett inlägg eller sida. Sortera inte innehållet i mappar utan döp det till något relevant om du tror att någon kommer vilja återanvända det. 

Kalendern

Kalenderhändelserna läggs till i klubbens google-kalender med e-postkontot kopingkolsvaok@gmail.com. Kontakta vikstrom.jonas@gmail.com om du behöver åtkomst. På hemsidan syns kalendern dels på startsidan i listvy och dels på en visningssida för månadsvy. Det tar en stund innan en kalenderhändelse som lagts in i Google-kalendern syns på hemsidan, men om det brådskar kan man tvinga fram så att det syns direkt. Mer om detta i Youtubevideon högre upp. 

Mallar

Mallar finns med i menyn men det använder vi inte, förutom två mallar som genererats för att hantera kalendern. 

Säkerhetskopior

Hela hemsidan säkerhetskopieras automatiskt en gång i veckan och innehållet sparas på klubbens Google-drive. Radera inte den mappen!

Lösenordskyddade sidor till protokoll och medlemsförmåner

Detta är ett gemensamt klubblösenord. Kontakta Jonas, Kenneth eller Thomas Ek för att få tillgång. 

Ändra sidhuvud, menyer och avancerade inställningar.

Då krävs behörigheten administratör (inte enbart redigerare). För närvarande har Jonas Vikström och Thomas Eek den behörigheten. Kontakta vikstrom.jonas@gmail.com vid behov.